facebook

Институтът по физика на твърдото тяло отвори обновените си лаборатории

iftt DSC_0122

През 2017 г. отбелязваме 80 г. от откритието на акад. Георги Наджаков

 

Модерната изследователска база на Института по физика на твърдото тяло беше представена публично днес в рамките на кампанията „БАН представя своите институти“. На събитието присъстваха млади хора с интерес към науката, български и чужди изследователи. Отворени за посещение бяха всички лаборатории на института, както и кабинетът на големия български физик академик Георги Наджаков. Преди 80 г. със своето революционно откритие на фотоелектретите той поставя основите на развитието на копирната техника.

Прочети още...

Председателят на БАН акад. Юлиан Ревалски се срещна с посланика на Украйна Н.Пр. Микола Балтажи

Сряда, 22 Март 2017

DSC08720Председателят на БАН акад. Юлиан Ревалски се срещна с посланика на Украйна в България Н.Пр. Микола Балтажи, днес, 22 март 2017 г., в Българската академия на науките. Посланикът на Украйна предостави на председателя на БАН актуална информация за организирането на събития във връзка с отбелязване на 100 години от установяването на дипломатически отношения между България и Украйна през февруари 2018 г.

Прочети още...

Институтът за литература - БАН организира конференция „Модернизъм и постмодернизъм. Мистика и мистификация“

Сряда, 15 Март 2017

Logo ILИнститутът за литература - БАН организира на 16 и 17 март 2017 г. в Американския център при Столична библиотека научна конференция на тема „Модернизъм и постмодернизъм. Мистика и мистификация“.

Прочети още...

Българо-румънски инициативи за изследване на Черно море бяха обсъдени на работна среща в Института по океанология

Петък, 17 Март 2017

IO 15.03Рамково споразумение за насоките на сътрудничество и бъдеща съвместна дейност за по-пълна интеграция на Черно море в системата на европейските морета ще бъде подписано между Института по океанология – БАН и Националния институт за изследвания и развитие ГеоЕкоМар – Букурещ. За това се договориха на работна среща на 15 март 2017 г. във Варна директорите на ИО-БАН проф. Снежана Мончева и на ГеоЕкоМар д-р Адриан Станица. В разговорите участваха директорът и заместник-директорът на Геологическия институт - БАН проф. д-р Радослав Наков и проф. Николай Добрев.

Прочети още...

Институтът по електрохимия и енергийни системи при БАН сключи договор с един от най-големите производители на оловни акумулатори в Китай

Сряда, 15 Март 2017

IMG 5994Представители на ръководството на фирма ZIBO TORCH ENERGY Сo. Ltd., която е един от най-големите производители на оловни акумулатори в Китай, посетиха Института по електрохимия и енергийни системи при БАН (ИЕЕС-БАН) в последните дни на февруари 2017 г. Целта на посещението им бе установяване на сътрудничество в областта на електрохимията и технологията на производство на оловни акумулатори.

Прочети още...

Институт за Балканистика с Център по тракология „Проф Ал.Фол“ – БАН организира лекция за войната в Косово

Четвъртък, 16 Март 2017

logo balkanistikaИнститутът за балканистика  с център по тракология организира на 21 март 2017 г. от 16:00 часа в сградата на института академична лекция на проф. д-р Марк Креймър, директор на „Центъра за Студената война“ в Харвардския университет.

Прочети още...

Изложба „Антропологията в България“ се открива в БАН

Вторник, 14 Март 2017

 
17.03 izlozhbaИзложба „Антропологията в България” ще бъде открита на 17 март 2017 г. в Централната сграда на Българска академия на науките. Събитието отбелязва 10 години от създаването на Националния антропологичен музей при Института по експериментална морфология, патология и антропология – БАН.

Прочети още...

12-та конференция по електроотложени наноструктури се провежда в София

Четвъртък, 16 Март 2017

KonferencijaИнститутът по физикохимия “Акад. Ростислав Каишев“ - БАН е домакинна 12-та конференция по електроотложени наноструктури (International workshop on electrodeposited nanostructures, EDNANO-12),която се провежда от 16 до 18 март 2017 г. в София. Конференцията се провежда веднъж на 18 месеца в страна, която има международно признати успехи в тази научна област.

Прочети още...

Институтът по микробиология „Стефан Ангелов” – БАН чества 70 години

Вторник, 14 Март 2017

70 DSC_0069Български и международни учени представят постиженията си в БАН

Институтът по микробиология „Стефан Ангелов” – БАН чества 70 години от основаването си  в Големия салон на Българската академия на науките. С тържествено слово директорът на Института чл.-кор. Христо Найденски откри двудневното тържествено честване, днес, 14 март 2017 г. Последните постижения в научноизследователската дейност и иновативни решения по съвременните научни направления в областта на общата и приложна микробиология, инфекциозна микробиология, вирусология, имунология и биотехнологии представя двудневната юбилейна научна сесия с международно участие.  С доклади и постери участват водещи учени от САЩ, Европа и Русия, както и български учени.

Прочети още...

Лекция за борбата срещу тероризма и защита правата на човека в Института за държавата и правото

Четвъртък, 16 Март 2017

IDP-DSCN2235Лекция на тема „Борбата срещу тероризма и защитата на правата на човека в Съвета на Европа. Избрана практика на Европейския съд по правата на човека“ изнесе проф. д-р Ирена  Илиева, и.д. директор на Интитута за държавата и правото и ръководител на секцията по „Международноправни науки“ на 15 март 2017 г., в научния семинар на института.

Прочети още...

Информационен ден „Високопроизводителни пресмятания и ползи за индустрията“ в ИИКТ-БАН

Вторник, 14 Март 2017

logo-iict-bg 1На 3 април от 9:30 часа в сградата на Института по информационни и комуникационни технологии -БАН (София, ул. „Акад. Г. Бончев“, Бл. 25 А), ще се проведе информационен ден на тема „Високопроизводителни пресмятания и ползи за индустрията“.

Прочети още...