facebook

„Индустриално производство на стъклопакети с циркулиращ воден поток“ е проект по „Хоризонт 2020”, в който участва Централната лаборатория по слънчева енергия и нови енергийни източници

Вторник, 27 Октомври 2015

InDeWaG LogoПроектът „Индустриално производство на стъклопакети с циркулиращ воден поток“ (InDeWaG) по Програмата Хоризонт 2020 – Енергийна Ефективност започва през септември 2015 г. и ще продължи 42 месеца.

Осъществява го публично-частен консорциум от Германия, Испания и България, в който пълноправен партньор е EU logoЦентралната лаборатория по слънчева енергия и нови енергийни източници (ЦЛ СЕНЕИ)-БАН.

Създаването на нова фасадна система за нулево енергийни сгради обединява университети, изследователски институти и индустриални партньори от трите държави. В InDeWaG участват германските компании B+G CONSULTING  иHTCOGmbH, CERVIGLAS S.L. Испания, ETEM BULGARIA и други. Координатор е Университетът в Байройт, Германия.

Уникалният подход на InDeWaG е в максималното усвояване на дневната слънчева светлина през фасада от прозрачен воден стъклопакет и покриване на критериите за нулево енергийна сграда. Целта е иновативна фасадна сградна система и вътрешни преградни стени. Те са направени от стъклопакет с флуид, който дава възможност енергийните разходи в сградата да се намалят с поне 15 на сто. Получената топлинна енергия ще се използва  за отопление и охлаждане.  

Индустриализацията на системата е ключова и ще позволи използването й в различни климатични зони в Европа. Ще се създадат симулационни инструменти за прецизно планиране на сгради, в които се внедрява иновационният продукт.

Проектът е разделен на работни пакети, като ЦЛ СЕНЕИ отговаря за разпространението и популяризирането на InDeWaG и резултатите от изследователските задачи. ЦЛ СЕНЕИ участва активно и в работните пакети, свързани със симулации, тестване,  мониторинг и енергиен мениджмънт.

Демонстрационната система ще се тества в България и Испания.

За контакт: доц. д-р Миглена Николаева-Димитрова, Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.