facebook

Изложба в БАН показва портрети на учени, хуманисти и общественици

Петък, 10 Февруари 2017

ban zgrada_copyИзложбата „Поклон” на Стоян Дечев (портрети на учени, хуманисти, общественици...) може да бъде видяна от 10 до 24 февруари 2017 г. във фоайето на Българската академия на науките. Откриването е на 15 февруари (сряда), от 17:30 часа.

Изложбата представя портрети на онези необикновени хора, чийто труд, талант и постижения са фронтона на човешката култура. Почит към светли личности, посветили своя живот на науката, хуманизма и обществото – Едисън, Менделеев, Флеминг, Ганди, Щвайцер, Заменхов, Морз...


„Изложбата сдържано иска да призове днешния човек да разбере за тези хора, под патината на времето, повече от едното изречение за тях в учебниците. Признанието и благодарността са рядка добродетел. Нека я държим будна“, призовава авторът Стоян Дечев. Той отбелязва, че изложбата има скромното намерение да помоли публиката да открие тези колоси на мисълта в пантеона на своите спомени, да събуди отново своя интерес към техния живот и постижения и да осмисли тяхното значение в контекста на съвременния свят, отдавайки им заслужено признание и преклонение.

Повече за автора pdfТУК