facebook

Боян Петров събра стотици почитатели при представянето на дебютната си книга в БАН

Сряда, 08 Февруари 2017

1st 7_BP_Pakistan_06февр2017_5379Големият салон и фоайето на Българската академия на науките се оказаха тесни за почитателите на зоолога и алпинист от Националния природонаучен музей при БАН Боян Петров.

Наръчник за изкачване на високи върхове или както я определи още самият Боян, наръчник за всички мечтатели, които искат да направят подобни на неговите експедиции, книгата на Боян Петров събра огромна и разнородна публика. Събитието уважиха председателят на БАН, акад. Юлиан Ревалски, акад. Стефан Воденичаров, представители на дванадесет посолства, бивши министри, учени от БАН, алпинисти, пещерняци, приятели и почитатели на Боян.

Събитието откри директорът на Националния природонаучен музей при БАН, проф. Николай Спасов, който приветства гостите като ръководител на най-стария музей в България, чиято мисия е свързана с изучаването и популяризирането на знанията за природата. В музея винаги са работели личности, които са приемали своята работа не просто като професия, а и като призвание, такъв е и Боян, отбеляза той.1st 7_BP_Pakistan_06февр2017_5133

Н.Пр. А. С. Бабар Хашми, посланик на Ислямска република Пакистан откри фотоизложбата „Природа и хора в планините на Пакистан“, представяща древната и мистична страна с хилядолетни традиции като Меката на високите върхове, привличаща алпинисти от цял свят.

Зоологът Боян Петров беше представен от неговия учител и ментор от Националния природонаучен музей, д-р Петър Берон, който определи книгата на Боян като учебник за изкачване на 8-хилядници. В книгата са описани изкачванията на седем от върховете, включени в „хималайската корона” и още 13 върха с височина над 5 000 м, как се подготвят такива експедиции, какви тренировки изискват, каква екипировка е необходима.

Видеозапис от събитието може да видите в youtube-канала на музея: https://www.youtube.com/my_videos?o=U

Книгата се продава на касата на Националния природонаучен музей, бул. Цар Освободител 1, всеки ден от 10:00 до 17:00 часа.