facebook

Десета Национална археологическа изложба „Българска археология 2016“

Сряда, 15 Февруари 2017

izlojba-arh2017Изложбата може да бъде посетена до 19 март 2017 г.

За десета юбилейна година Националният археологически институт с музей при Българската академия на науките организира Националната археологическа изложба „Българска археология 2016“. Oткриването на събитието се състоя на 14 февруари 2017 г. – Деня на археолога.

„Българското общество и институции ще продължат да подкрепят талантливите хора, отдадени на прогреса и на утвърждаването на авторитета на българската държава“, заяви президентът Румен Радев, който участва в откриването на изложбата.

P2144543Председателят на БАН акад. Юлиан Ревалски, заместник-председателят чл.-кор. Васил Николов, кметът на Столична община Йорданка Фандъкова, министърът на регионалното развитие Спас Попниколов, дипломатически представители, културни дейци и много граждани присъстваха на откриването.

По традиция изложбата представя резултатите от проучванията през изминалия археологически сезон като излага някои от най-интересните находки и богат илюстративен материал. Тази година съорганизатори са 13 исторически и археологически музеи в страната, които участват с находки от своите фондове.

Изложбата представя над 350 експоната от общо 18 обекта, илюстриращи различни като вид и хронология обекти, от ранната праистория до средновековието. Сред тях са както широко познати обекти с дългогодишни проучвания, като палеолитното находище в пещера Козарника, праисторическите селищни могили Юнаците и Провадия-Солницата, скалният комплекс Глухите камъни, черноморската колония Аполония Понтика, римските градове Деултум и Сердика, първата българска столица Плиска, така и археологическите разкопки на надгробни могили край Приморско и с. Изворово, Харманлийско, спасителните проучвания на праисторическото селище Дамяница, по трасето на АМ „Струма“ и др.

Юбилейната десета изложба „Българска археология“ е „най-златната“ от досегашните. Сред най-впечатляващите находки са златното „съкровище“ (украси за конска амуниция) от Приморско, златното мънисто от селищна могила Юнаците (един от най-ранните известни до момента златни предмети в Европа и света), златни накити от надгробна могила до Изворово и от некропола на Аполония, златно копче от Плиска, изящни сребърни и бронзови украшения от тракийски погребения до Бенковски, богато украсена и изцяло запазена букел-амфора от Глухите камъни, костена антропоморфна фигура с медни украшения от селищна могила Провадия-Солницата, късноантичен жарник от крепостта до Якоруда, бронзови крака от монументални статуи от Дебелт.P2144585

Контекстът на откриване на всички тези находки и резултати от редица други проучвания през 2016 г. са илюстрирани чрез постери за близо 50 обекта.