facebook

БАН почeте паметта на акад. Иван Гешов

Петък, 10 Март 2017

pan DSC_0007Научният архив на БАН поддържа традицията на Българската академия на науките и Българския червен кръст, спомената в завещанието на акад. Иван Евстратиев Гешов, да се отслужва всяка година панихида в памет и почит към големия дарител и благодетел. В завещанието си Гешов посочва датата, на която да си спомним за него, както и за милосърдието, любовта към ближния и дълга към отечеството.

По повод 93 години от смъртта на бележития български държавник, учен и политик на 10 март 2017 г. в храм „Св. София“ бе отслужена панихида от Тивериополския епископ Тихон в съслужение на свещеници от храма. На възпоменанието присъстваха академици, член-кореспонденти, директори на институти към БАН, научни секретари, общественици.

pan DSC_0054В словото си Негово Преосвещенство епископ Тихон подчерта, че когато възпоменаваме паметта на акад. Гешов всъщност ние не просто почитаме човек, посветил живота си за постигане на единение и духовно издигане на България. Ние се изправяме пред изпитанието да се събираме всяка година и да видим кои от нашите молитви сме осмислили и изпълнили, заяви той. В обръщението си епископ Тихон изрази увереност, че българите ще намерят и в бъдеще авторитет за следване като акад. Гешов и че именно представителите на научната общност са продължителите на делото на видния държавник.

pan DSC_0047Акад. Иван Гешов е дългогодишен председател на Българската академия на науките, народен представител, председател на Народното събрание, министър и министър-председател, директор на Българската народна банка и председател на Българския червен кръст. С негово участие през 1911 г. НС приема Закона за Българската академия на науките. Обществената му активност се допълва от участието в множество дружества и комитети, от дейността му като публицист и сътрудник на десетки издания и като водещ изследовател на стопанското развитие на България.