facebook

Представяне на резултатите на проекта от 7 РП на ЕС BlackSeaHazNet (2011- 2014)

Вторник, 07 Март 2017

logo IAIAEНа 10 Март 2017 от 11:00 в Големия салон на БАН ще бъдат представени резултатите на проекта от 7 РП на ЕС BlackSeaHazNet (2011- 2014). Комплексно изучаване на възможностите за предказване на земетресения и корелации между сеизмичността и климатичните изменения ще представи Страшимир Мавродиев, координатор на проекта.

Главното научно постижение на проекта е статистически доказаната възможност за прогнозиране на седмична регионална сеизмична активност на базата на геомагнитен мониторинг. За изучаване на възможността за предсказване на земетресения е предложен комплексен геофизичен мониторинг, включващ геоелектромагнитното поле, разпределение на температурата на земната кора, ниво на водата в сондажи, състояние на йоносферата, слънчево и галактично лъчение , биологични предвестници в рамките на система за усвояване, архивиране, визуализация и анализ на данните с помощта на обратната нелинейна задача.

Заключителният параграф на оценката, дадена от ЕК на проекта гласи: “Моделите предложени в BlackSeaHazNet може би държат ключа към постигане на крайната цел на сеизмолозите и спасяване на хиляди животи в бъдеще” http://cordis.europa.eu/result/rcn/148955_en.html