facebook

Представяне на сборника „Украинската криза и Балканите”

Сряда, 08 Март 2017

face 04_Cover_UkrainaИнститутът за балканистика с център по тракология при БАН ще представи своите изследвания върху отражението на украинската криза в Югоизточна Европа на 9 март 2017 г. от 10.30 часа в Дома на Европа на ул. „Г.С.Раковски” 124. Събитието се провежда под мотото „Балканската експертиза по украинската криза”.

Гостите могат да се включат в дискусията и да се запознаят с новопубликувания сборник „Украинската криза и Балканите”. Изданието отговаря на необходимостта от своевременни анализи на специфичните особености в позициите на балканските държави към най-сериозната засега европейска военнополитическа криза през XXI век. На всяка държава от региона е посветена отделна статия. Балканските реакции на украинската криза са разгледани в няколко последователни и паралелни измерения през призмата на геостратегическото противопоставяне между Русия и Запада – глобални и регионални рамки, историко-културни взаимоотношения, енергийно-стопански зависимости, външнополитически приоритети и вътрешнополитически противоборства. Авторите проследяват развоя на процесите от началото на кризата до сключването на второто споразумение от Минск през февруари 2015 г.

Проучването на актуалните събития в региона е съществена част от дейността на Институтът за балканистика с център по тракология. Със сборника „Украинската криза и Балканите”, институтът защитава мисията си на водещ експертен център по съвременни регионални проблеми.

За допълнителна информация: тел. 02 980 62 97, 0886 568 862, e-mail: Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите. и на страницата на Института за балканистика с център по тракология: http://balkanstudies.bg