facebook

Българската академия на науките и Австрийската академия на науките разширяват сътрудничеството си

Четвъртък, 09 Март 2017

ban zgrada_copyПредседателят на Българската академия на науките акад. Юлиан Ревалски се срещна с президента на Австрийската академия на науките (ÖAW) акад. Антон Цайлингер по време на посещението си във Виена на 7 март 2017 г. В рамките на разговорите двамата обсъдиха разширяването на сътрудничеството между институтите на двете академии, както и осигуряването на възможностите за работа на български и австрийски учени по съвместни проекти.

Като пример за добра практика бе изтъкнато взаимодействието между Националния археологически институт с музей и австрийския Институт за ориенталска и европейска археология и представянето на изложбата „Първото злато. Ада тепе: най-древният златодобивен рудник в Европа“, открита на 6 март 2017 г., в Музея на историята на изкуството във Виена.

В разговорите участваха заместник-председателят на БАН чл.-кор. Васил Николов и вицепрезидентът на ÖAW акад. Михаел Алрам. Двете страни се договориха делегация на Австрийската академия на науките да посети България за подписване на рамково споразумение.