facebook

Българската академия на науките с най-много отличия „Питагор“

Петък, 19 Май 2017

DSC09213Петима учени от Българската академия на науките получиха награди „Питагор“ на Министерството на образованието и науката. Официалната церемония се проведе снощи в сградата на СУ „Св. Климент Охридски“.

Голямата награда „Питагор“ в категорията за млад учен беше присъдена на двама български учени - д-р ас. Кирил Христов от Института за ядрени изследвания и ядрена енергетика - БАН и гл. ас. д-р Теодора Чамова от Медицински университет – София. Министърът на образованието и науката Красимир Вълчев връчи на призьорите статуетка „Питагор“ и парична награда. DSC09202

В категорията за утвърден учен в областта на здравето и медицинските науки награда „Питагор“ беше присъдена на доц. д-р Андрей Чорбанов от Института по микробиология „Акад. Стефан Ангелов“ – БАН. Доц. Чорбанов е първият български учен, който получава тази награда за втори път.

Екипът на Института по механика - БАН с ръководител проф. д-р Костадин Костадинов беше отличен за научен колектив с успешна експлоатация и комерсиализация на научните резултати.

DSC09220Журито присъди и поощрителна награда за млад учен в областта на социалните и хуманитарните науки на гл. ас. д-р Благовеста Николова от Института за изследване на обществата и знанието - БАН.

Награда „Питагор“ в категорията за фирма с най-много инвестиции в научно-изследователската и развойна дейност получи д-р инж. Александър Долашки, главен асистент в Института по органична химия с център по фитохимия на БАН. Отличието връчи министърът на икономиката Емил Караниколов.

На официалната церемония присъства и заместник-председателят на БАН чл.-кор. Константин Хаджииванов. Той връчи призовете в категорията за утвърден учен в областта на природните инженерни науки.