facebook

Българската академия на науките и Община Варна с меморандум за сътрудничество

Петък, 19 Май 2017

DSC 6604Меморандум за сътрудничество между Българската академия на науките и Общинa Варна подписаха днес във Варна председателят на БАН акад. Юлиан Ревалски и кметът на Варна Иван Портних. Документът е предпоставка за учредяването на Регионален академичен център на БАН във Варна.

Целта на меморандума е да се създадат условия за пълноценно сътрудничество между институтите на БАН и техните подразделения в региона с университетите, индустриалците, културните институти и местните власти. В документа са отразени специфичните за региона интереси и потребности, посочени са конкретни теми и цели на сътрудничество. Споразумение за сътрудничество беше подписано между БАН и общините Ветрино, Девня и Провадия.

Регионалният академичен център на БАН във Варна ще бъде част от Националната академична мрежа на Академията, която има представителство в други 16 градове в страната.

DSC 6625Непосредствено след церемонията по подписване председателят на БАН акад. Юлиан Ревалски връчи награди на ученици от Националната гимназия за хуманитарни науки и изкуства „Константин Преславски“ в град Варна за отличното им представяне в сесията на Ученическия институт на БАН с проекта „Женската ченгенска носия като културен знак“. Всеки от авторите на изследователската разработка получи книгата "Огънят в обредите на българите", а техните ръководители и наставници в теренните изследвания - "Четива за историята и културата на Балканите". Книгите са дарени от Института по етнология и фолклористика с Етнографски музей при БАН.  DSC 6633