facebook

Заместник-председателят на БАН чл.-кор. Васил Николов с почетен знак „Златен век“ на огърлие

Петък, 19 Май 2017

DSC09234Заместник-председателят на Българската академия на науките чл.-кор. Васил Николов получи почетен знак „Златен век“ на огърлие и грамота за изключителен принос в развитието на българската култура на официална церемония днес, организирана от Министерството на културата.

Престижното отличие връчи министърът на културата Боил Банов. Церемонията по повод 24 май – Ден на българската просвета и култура и на славянската писменост, се проведе в Националната художествена галерия.

„За мен е изключителна чест да приема тази награда, но тя е и награда за целия екип, с който работя. Заедно се стремим да докажем, че именно по нашите земи се е зародила европейската цивилизация“, каза чл.-кор. Николов.

Чл.-кор. Васил Николов е археолог. Автор е на 11 самостоятелни и колективни монографии, и на над 220 статии и студии в български и чужди научни издания. От три десетилетия работи по утвърждаване на тезата, че първата европейска цивилизация се заражда и развива именно на Източните и Централните Балкани, вкл. и в днешните български земи. Резултатите от научните си изследвания чл.-кор. Васил Николов е представил на над 40 международни конгреси и симпозиуми по праистория в чужбина и в страната. Ръководи археологически разкопки на някои емблематични праисторически паметници: селищните могили Караново, Капитан Андреево, Крън, солодобивен център Провадия-Солницата, на неолитните селища Слатина-София, Мурсалево, както и на неолитните ямни светилища Любимец и Капитан Андреево.