facebook

Изложба „Наука по законите на хумора“ гостува в БАН

Сряда, 07 Юни 2017

DSC09410Изложба „Наука по законите на хумора“ беше открита в Централното фоайе на Българската академия на науките. Организатори са музеят „Дом на хумора и сатирата“ в Габрово и Регионалният академичен център на БАН - Габрово. Изложбата откри заместник-председателят на БАН чл.-кор. Васил Николов. Присъстваха директорът на Дома на хумора и сатирата Маргарита Доровска и регионалният координатор на РАЦ – Габрово доц. д-р Илия Железаров.

DSC09416С тази изложба бихме искали да напомним, че човек може да води пълноценен живот само, когато търси и намира радостта и шегата в живота, каза при откриването чл.-кор. Васил Николов. Познаването на другия, на неговите традиции и хумористично творчество е предпоставка за мирни, етични и човешки взаимоотношения, допълни той.

Колекцията включва 34 карикатури от музейния художествен фонд „Хумор на народите“. Представени са творби на 32 художници от 19 държави, като се отличават с добронамерено намигване към професията на учения, със свеж хумор и елегантна ирония, с оригинални рисунъчни техники.

Проблемите, които решава науката, научните достижения и открития в полза на човечеството, както и неразгаданите досега тайни на света са теми, които открай време вълнуват не само учените, но и художниците. Творците на хумористично изкуство, обаче, са особено изобретателни в представянето на научната тематика и в произведенията им намират място както добронамерените шеги, така и жилещата сатира.

През 2017 г. Домът на хумора и сатирата в Габрово отбелязва своята 45-та годишнина. Под мотото „45 години смях не стигат“ екипът на музея организира редица събития и представяния на колекции от музейния фонд.

Изложбата „Наука по законите на хумора“ може да бъде разгледана в БАН до 23 юни 2017 г.