facebook

Започва Ученическа лятна академия „Балканите от древността до наши дни”

Сряда, 07 Юни 2017

Balkanite CoverВ рамките на общоакадемичния проект за „Въвеждане на съвременни методи в образованието и работата с младите таланти“ Институтът за балканистика & Център по тракология „Проф. Александър Фол“ при БАН организира Ученическа лятна академия „Балканите от древността до наши дни”, която ще се проведе в к. к. „Боровец“ между 12 и 16 юни 2017 г.

Пред ученици от НГДЕК „Константин Кирил Философ” – София,  28 СУ „Алеко Константинов” – София и Професионалната гимназия по туризъм – Самоков учени ще покажат най-новите постижения на научните изследвания в областта на балканистиката и модерната визия за интерпретацията на актуалните проблеми от историята на Югоизточна Европа и нейното културно-историческо наследство. Ученическата лятна академия е предназначена за ученици от 9 – 12 клас, които са показали изявен интерес към научно-изследователския дискурс в областта на историческата наука и нейните приложения.

Основната цел на проекта е да се разгледат проблемите на българската история в един по-широк общоевропейски и балканистичен контекст. За целите на Ученическата лятна академия учените от Института за балканистика & Център по тракология „Проф. Александър Фол“ при БАН подготвиха илюстрирано с цветни изображения, таблици и карти учебно помагало „Балканите от древността до наши дни“, което освен уроци, съдържа въпроси към текста, подбрани извори и препоръчителна литература.

Програмата включва презентации, интерактивни форми на обучение и самоподготовка, дискусии, кино-вечери. Античен театър „Сердика“ към НГДЕК ще представи на 14 юни 2017 г. от 20:00 часа постановката „Oedipus Rex“ (по сценарий на Жан Кокто). В първия ден от Ученическата лятна академия ще бъде открита фотоизложба в Художествената галерия в Самоков на тема „Херосът остава в Тракия…”, която проследява появата и развитието на траколожките изследвания и проучванията на древнотракийската цивилизация, както и нейното културно-историческо наследство. Изложбата ще открият проф. д.н. Александър Костов, директор на Института за балканистика & Център по тракология при БАН и проф. д.н. Ваня Лозанова.

Ученическата академия се реализира с партньорството на кмета на Община Самоков Владимир Георгиев и Исторически музей – Самоков. Програмата предвижда учебна екскурзия да запознае участниците със забележителностите на Самоков, като учениците от Професионалната гимназия по туризъм – Самоков ще влязат в ролята на екскурзоводи-аниматори.

Повече за проекта вижте на страницата на Института http://balkanstudies.bg/bg/