facebook

Д-р Гено Папазов и д-р Джун Фурукава удостоени с Гастон Плантé медал на БАН

Сряда, 14 Юни 2017

2017 Plante MedalistsОт 13 до 16 юни 2017 г., в к.к. Златни пясъци се провежда Десетата международна конференция по оловни акумулатори – LABAT`2017, организирана от секция „Електрохимия на оловните акумулатори” при Института по електрохимия и енергийни системи (ИЕЕС-БАН). На състояла се днес тържествена церемония д-р Борис Монахов, член на Международния Гастон Плантé комитет, обяви новоизбраните носители на Гастон Плантé медал. Българска академия на науките удостоява с това отличие учени и изобретатели за изключителния им принос в развитието на оловните акумулатори. По предложение на 46 видни експерти, членове на Международен съвет и на Гастон Плантé комитета, бяха номинирани четирима научни изследователи. При последвалото тайно гласуване на Комитета двама от тях получиха еднакъв брой точки, с което те споделят първото място.

Заместник-председателят на БАН чл.кор. проф. дхн Константин Хаджииванов връчи официално медалите и почетните грамоти на д-р Гено Папазов и д-р Джун Фурукава по време на церемонията.Geno Papazov 2017 GP Medalists

Д-р Гено Папазов e един от доайените в секция „Електрохимия на оловните акумулатори” – международно призната като „Школата на проф. Дечко Павлов”, в която ученият се занимава с изследване на технологичните процеси, протичащи при производството и експлоатацията на оловно-кисели батерии. Основни приноси в научната му дейност са: разработването на елиптични тръбни пластини на положителната акумулаторна плоча за подобряване мощността и удължаване живота на тръбните плочи, както и създаването на нова технология за мокро пълнене на тръбните плочи с паста, което осигурява дълъг живот на цилиндричните батерии с голям капацитет. Д-р Папазов е автор на над 45 публикации с 500 цитирания в научната литература. Изнасял е специализиран курс от лекции в много университети и компании по света.   

Jun Furukawa 2017 GP MedalistsД-р Джун Фурукава е изпълнителен директор на отдел UltraBattery към японската компания Furukawa Battery Co., Ltd. Негова основна заслуга е комерсиализирането на  UltraBattery - интегрирано хибридно устройство за съхранение на електроенергия от високоефективни източници на електроенергия и от възобновяеми източници. Има иновативни разработки за подобряване работата на батериите с течен електролит с нова добавка и с нови оловни сплави. Негови високо признати постижения са усъвършенстването на 18-V и 36-V батерии с клапанно регулиране за приложения в леки хибридни автомобили, както и внедряването на осъвременени оловно-кисели батерии в електрически автобуси.

LABAT`2017 e едно от международните събития, с които ИЕЕС-БАН отбелязва 50-годишния си юбилей. В конференцията участват над 340 представители от 40 страни от 6 континента. В програмата са включени 83 доклада, а в съпътстващата форума изложба вземат участие 42 водещи фирми от България и чужбина производители на оловни акумулатори или материали за тях.