Снимка: ИА Фокус

Снимка: ИА Фокус

 

Президентът Румен Радев удостои с орден „Св. св. Кирил и Методий“ с огърлие академик Иван Юхновски и чл.-кор. Владко Панайотов. Наградите са за заслуги към Република България и утвърждаването на престижа на страната по света в областта на образованието и науката.

Със своите значими и пионерни изследвания академик Иван Юхновски дава своя принос в областта на инфрачервената спектроскопия и електронната структура на нетрайните и реактивоспособни отрицателно заредени йони на органичните съединения, междинни продукти на важни химични процеси. Той е автор на над 160 публикации в България и чужбина.

Чл.-кор Панайотов е първият българин, избран за член на научния борд на Световния конгрес по преработка на полезните изкопаеми. В същия период е избран и за член на Международната академия по околна среда към ООН.  Чл.-кор. Владко Панайотов има над 180 научни публикации в България и в чужбина, 15 книги, монографии, учебници и над 35 патента.

На церемонията, която се проведе на 20 февурари в Гербовата зала на „Дондуков“ 2, присъства председателят на БАН акад. Юлиан Ревалски.