Юбилейна международна научна конференция на тема: „Руско-турската Освободителна война (1877-1878 г.) и възстановяване на българската държавност. Балканите и Русия: 140 години по-късно. Историческо значение, геополитически последствия и актуални измерения“ се провежда в Големия салон на Българската академия на науките на 27 и 28 февруари 2018 г.

Председателят на БАН акад. Юлиан Ревалски, който е и съпредседател на Националния инициативен комитет за честване на 140-годишнината от Руско-турската освободителна война 1877–1878 г. и възстановяването на българската държавност, поздрави организаторите, участниците и гостите на двудневната конференция.

Научни форуми като настоящия са много необходими на обществото, посочи акад. Юлиан Ревалски. Убеден съм, че на днешната конференция историческото значение, геополитическите следствия и актуалните измерения на Освободителната война ще бъдат представени в светлината на най-новите постижения на науката, отбеляза той и подчерта, че само вярното знание за миналото ще ни помогне да разберем настоящето и да вземем правилни решения за бъдещето.

В четири модула ще бъдат обсъдени „Историческата роля и геополитическите последствия на Руско-турската освободителна война 1877-1878 г.“, „Отношенията на България с Русия след Руско-турската освободителна война. Актуално състояние и перспективи на българо-руските отношения“, „Балканите и Русия: 140 години по-късно. Политически и икономически измерения“ и „Балканите, Русия и евразийското пространство. Развитие на културния диалог“.

В конференцията участват учени, изследователи, културни и обществени дейци, депутати, дипломати, анализатори, специалисти от България, Русия, Европа и други. Председателят на фондация „Славяни“ и на Федерацията за приятелство с народите на Русия и ОНД проф. Захари Захариев откри заседанието и прочете приветствие от името на патрона на честванията президента Румен Радев.