Българската академия на науките и Македонската академия на науките и изкуствата ще отбележат със съвместни инициативи в София 11 май – Деня на св. св. Кирил и Методий. Македонската делегация, водена от председателя на МАНИ акад. Таки Фити, ще участва на 10 май от 11:00 часа в академично тържество, организирано от Кирило-Методиевския научен център на БАН.

В Големия салон на БАН същия ден от 18:00 часа ще се състои премиера на българското издание на романа „Балканвавилонци“ на акад. Луан Старова. Книгата ще бъде представена от акад. Антон Дончев. Авторът – акад. Луан Старова, е сред най-авторитетните македонски писатели и интелектуалци, заместник-председател на Македонската академия на науките и изкуствата. „Балканвавилонци“ е роман за балканската археология на знанието и самопознанието, дисекция на балканския дух, представена чрез интимния разказ на дете, което е свидетел на интелектуалните разговори на двама балкански донкихотовци. „Балканвавилонци” получава най-престижната литературна награда в Македония – „Роман на годината“. Събитието на 10 май в София е организирано от Българска академия на науките и Издателство „Изида“.

По-рано същия ден, от 16:00 часа в залата на Института за икономически изследвания, ул. Аксаков № 3, ще бъде представен сборникът „Последиците от европейската дългова криза върху икономическото развитие на България и Македония“. Изданието включва изследвания на учени от Българската академия на науките и Македонската академия на науките и изкуствата.