Председателят на БАН акад. Юлиан Ревалски и кметът на Пловдив Иван Тотев подписаха меморандум за сътрудничество между Българска академия на науките и Община Пловдив. Церемонията се проведе на 8 май в Пловдив по време на бизнес форум „Индустрията на пловдивския регион, базирана на наука, иновации и образование“.

Меморандумът за сътрудничество с БАН ще ни даде предимство в съревнованието с регионите извън страната, в които се развива бизнес, каза кметът Иван Тотев. Той допълни, че връзката между науката и индустрията ще допринесе за създаването на по-добра конкурентна среда за фирмите.

С развитието на „Тракия икономическа зона“ общината е постигнала изключителен прогрес и в областта на развитието на високите технологии очаквам в най-близко бъдеще градът да има  изключителни предимства. За да поддържате високо ниво обаче ви е необходимо да прилагате и последните научни постижения, каза председателят на БАН акад. Ревалски.

Бизнес форумът продължи с представяне на актуалното състояние на индустрията в региона и обсъждане на възможностите за изграждане на регионален научен център по ОП „Наука и образование за интелигентен растеж“. Проф. Гарабед Минасян от Института за икономически изследвания – БАН говори за инвестициите, реализирани в пловдивския регион за периода 2007 – 2017 г. Събитието се проведе по инициатива на Регионалния академичен център – Пловдив.

По-късно през деня председателят на БАН акад. Юлиан Ревалски и и.д. ректорът на Висшето училище по сигурност и икономика – Пловдив проф. Илин Савов подписаха меморандум за сътрудничество. Българската академия на науките ще подпомага училището в областта на обучението по киберсигурност и информационна сигурност.