Възможности за разширяване на сътрудничеството с институти на Българската академия на науките и най-големият производител в Китай на оловни батерии за тракционни приложения обсъдиха председателят на БАН акад. Юлиан Ревалски и президентът на Zibo Torch Energy Co. Ltd Джиан Син Ванг на среща днес, 8 февруари 2018 г., в Академията.

Компанията е собственост на държавното обединение China Shipbuilding Industry Corporation (CSIC), което има в състава си над 90 фирми и 27 изследователски института. В рамките на действащ едногодишен договор с Института по електрохимия и енергийни системи на БАН (ИЕЕС), инженери от китайската фирма са преминали специализиран курс на обучение в Института и предстои да бъде подписан нов договор за тригодишно сътрудничество между двете научни организации.

Изследователската дейност по проекта е насочена към разработване на иновативни технологични процеси за производство и усъвършенстване на дизайна на положителни плочи от „тръбен” тип. Целта е повишаване на електрическите параметри и подобряване на експлоатационните характеристики на оловните батерии за тракционни приложения, произвеждани от Zibo Torch Energy. ИЕЕС има дългосрочно сътрудничество с National Defense Power Source Research Institute на компанията.

На срещата присъстваха директорът на Института по електрохимия и енергийни системи на БАН проф. Евелина Славчева и научният секретар на направление „Нанонауки, нови материали и технологии“ доц. д-р Оля Стоилова.

По време на разговора акад. Юлиан Ревалски представи структурата на Академията и институтите, чиято дейност е свързана с развитието на технологиите. Двете страни отбелязаха изключителните постижения на един от най-изтъкнатите български учени, акад. Дечко Павлов, в областта на електрохимията.

При посещението си в България г-н Ванг оказа специална почит към паметта на акад. Дечко Павлов като положи цветя на гроба на бележития български учен, чиито фундаментални научни трудове ползват много производители на оловни акумулатори по света.