Проф. Люк Монтание получи Отличителния знак на председателя на Българската академия на науките на церемония, която се проведе на 17 октомври 2018 г. в Академията. Акад. Юлиан Ревалски връчи отличието за особените му заслуги и изключителни научни постижения в областта на молекулярната вирусология и за решаващата му роля при оневиняване на българските медици в Либия.

Проф. Люк Монтание е световнопризнат учен в областта на микробиологията, молекулярната вирусология и имунологията. През 1983 г. група изледователи и лекари, водени от проф. Монтание откриват в лимфните възли на болен от СПИН вируса, причиняващ болестта. За това откритие той и неговата колежка Франсоаз Баре-Синуси получават Нобеловата награда за физиология и медицина.

Френският учен има забележителна публикационна дейност – над 330 научни статии и ревюта в престижни международни издания. Той има особени заслуги за България – благодарение на неговата експертиза, българските медици в Либия получиха много сериозна подкрепа и бяха оневинени.

Акад. Стефан Воденичаров, гл. научен секретар на БАН проф. Евдокия Пашева и проф. Нина Атанасова, научен секретар на направление „Биомедицина и качество на живот” присъстваха на срещата.