Българска академия на науките отбелязва 180-годишнината от рождението на Васил Левски със семинар, организиран от Института за исторически изследвания

Институтът за исторически изследвания – БАН организира по повод 180-годишнината от рождението на Васил Левски семинар на тема „Актуални проблеми на историята и историографията”. Събитието ще се проведе на 27 юни 2017 г. (вторник) от 16.30 ч. в Големия салон на Института (бул. „Шипченски проход” № 52, бл. 17, ет. 1) и е част от националната програма за 2017 г., обявена за „Година на Левски”. Водещ на семинара ще бъде проф. дин Илия Тодев.

На семинара ще бъдат разгледани важни исторически и историографски теми, свързани с българското националноосвободително движение. Ще се поставят основни въпроси, свързани с библиографирането, систематизирането и предметизирането на литературата, посветена на Васил Левски. Ще бъдат дискутирани темите за представянето на документалното наследство на Левски и биографичната информация за него в бази данни и електронни енциклопедии и необходимостта от разработването на стандарти в тези области. Ще бъде представена и информация за историческата литература, свързана с дейността на Васил Левски, която се съхранява в най-големите библиотеки в света.