Керамични съдове. Късен неолит, краят на VІ хил. пр. Хр., Дамяница

На 16 февруари 2018 г., петък, от 18.00 ч. за единадесети пореден път Националният археологически институт с музей на Българската академия на науките (НАИМ – БАН) ще представи Националната археологическа изложба “Българска археология 2017”. По традиция изложбата представя теренната работа на българските археолози през изминалата година с най-интересните находки и богат илюстративен материал.

Нефритена катарама. ХІV в. Средновековен град Калиакра

Повод за организирането на изложбата е 14 февруари – Ден на археолога. Традиционно по време на откриването на изложбата се връчват награди на българските журналисти с принос в популяризирането на научната дейност на НАИМ и на всички български археолози.

Изложбата представя 340 експоната от 22 археологически обекта и постери за общо 50 проучвания, различни като вид и хронология, от ранната праистория до Средновековието. Сред тях са продължаващите проучвания на пещерите Козарника и Бачо Киро, праисторическите селищни могили Юнаците и Козарева могила, къснобронзовия некропол при Балей, античните градове Аполония, Хераклея Синтика, Деултум, Сердика и Филипополис, средновековната българска столица Търново и Калиакра. Впечатляващи резултати и находки предоставиха мащабните спасителни археологически разкопки на праисторическото селище Дамяница и на античните обекти при Покровник и Мощанец по трасето на автомагистрала „Струма“.

Оловна евлогия с образите на апостоли Петър и Павел. ХІІІ в. Средновековен град Хоталич, Севлиево

Някои от най-впечатляващите находки са антропоморфните статуетки от къснонеолитното селище при Дамяница, златен амулет от селищна могила Юнаците, червенофигурен кратер от Аполония (Созопол), златна огърлица от Хераклея Синтика, бронзова флейта от Деултум, мраморна статуя на богинята Изида от Каснаково, Димитровградско, изящна нефритена катарама от Калиакра.

Тази година съорганизатори на изложбата са 17 исторически и археологически музеи в страната, които предоставят находки от своите фондове. “Българска археология 2017” ще бъде отворена за посещение от 15 февруари до 01 април 2018 г. в Залата за временни експозиции на НАИМ на пл. Атанас Буров № 1.