Председателят на Българската академия на науките акад. Юлиан Ревалски се срещна с генералния директор на Съвместния изследователски център (Joint Research Center) на Европейската комисия проф. Владимир Шуха в Академията.

По време на срещата двамата обсъдиха възможности за бъдещо сътрудничество между двете научни организации. Центърът предоставя независими, базирани на научни изследвания съвети в подкрепа на изготвянето на политиките на ЕС.

Проф. Владимир Шуха е в България по повод конференцията „Интелигентна специализация и технологичен трансфер като иновационни двигатели за регионален растеж“. Тя е организирана от Съвместния изследователски център в партньорство с Министерство на икономиката и се провежда под егидата на Българското председателство на Съвета на ЕС.

Форумът събира на едно място политици, учени, представители на бизнеса, на местната власт и университетите, за да се дискутират възможностите и предизвикателствата в областта на научните изследвания, образованието, заетостта и иновациите.

Акад. Юлиан Ревалски направи изказване при откриването на конференцията по темата “Иновации, отговор на предизвикателствата на Европа“. В събитието участват Мария Габриел – комисар „Цифрова икономика и цифрово общество“ към ЕК, Томислав Дончев – заместник министър-председател, Йорданка Фандъкова – кмет на София и др.