Повече от 40 учени от различни институти на Българската академия на науките и университети от страната почетоха паметта на големия български учен-траколог проф. Александър Фол. Двудневната конференция „Древна тракия и траките: пространства и комуникации“, организирана по случай 85-годишнината от рождението му, се състоя на 14 и 15 май 2018 г. в Големия салон на БАН, заседателната зала на ИЕФЕМ и заседателната зала в Центъра по тракология при ИБЦТ.

По време на събитието бяха изнесени доклади, които представят развитието на науката тракология от нейното създаване до днес. Темите са разнообразни, повечето от които пряко свързани с дейността и приносите на проф. Фол и допринасят за утвърждаването на тракологията като модерна и интердисциплинарна наука.

Чл.-кор. Васил Николов поздрави участниците и гостите от името на председателя на БАН акад. Юлиан Ревалски като наблегна на приемствеността, доказателство за която е присъствието както на утвърдени, така и на много млади учени в залата.

Доц. Тодор Чобанов – заместник-кмет на Столична община определи проф. Фол като една от най-знаковите български личности от втората половина на 20-и век, която несъмнено е променила представите ни за това как трябва да се прави наука в хуманитарната сфера. И допълни: Проф. Фол направи една друга интелектуална революция: записа българите като народ, създал една нова наука.

Цветя на паметника на проф. Александър Фол поднесоха зам.-председателят на БАН чл.-кор. Васил Николов, директорът на ИБЦТ – БАН проф. Александър Костов и директорът на Центъра по тракология проф. Ваня Лозанова, съпругата му проф. Валерия Фол, учени и приятели на големия изследовател.