Регионалният академичен център Варна в партньорство с Научноинформационен център „Българска енциклопедия” – БАН представиха изданието „120 години варненска търговско-индустриална камара“ (ИК „ФИЛ”) на 25 април 2018 г. в Големия салон на БАН. За авторите и книгата, получила сребърен медал за качество от Конгресната библиотека във Вашингтон, САЩ, говори д-р Ралица Гелева – главен редактор на „Българска енциклопедия”.

Гостите на събитието се запознаха със съдържанието на богато илюстрираното с копия на документи и архивни снимки двуезично издание. Следвайки хронологията на историческите събития, авторите на книгата Борис Калинков и Иван Табаков насочиха вниманието към основните постижения на Варненската търговско-индустриална камара не само в областта на икономическото развитие и просперитет на варненския регион, но и заслугите на институцията за полагане на основите на икономическото образование чрез Търговската гимназия и Икономическия университет във Варна; изграждането на съвременния облик на морската ни столица и поддържането на контакти с държавите от Черноморския регион, Европа и Далечния Изток.

Специален гост на представянето беше Председателят на Българската търговско-промишлена палата г-н Цветан Симеонов. В приветствието си той подчерта значението на историческите контакти между развитието на бизнеса, науката и образованието за просперитета на държавата като посочи за пример ролята на Варненската търговско-индустриална камара при създаването и дейностите на Регионалния академичен център във Варна – щрих от най-новата история на институцията.