Доц. Йорданка Глухчева от Института по експериментална морфология, патология и антропология с музей – БАН е сред финалистите в световния формат на Junior Chamber International (JCI) – Най-изявените млади личности на света за 2017 (The Outstanding Young Persons in the World – TOYP).

През месец юни тази година тя беше отличена в категория „Иновация в медицината“ в националния кръг на формата, като по този начин се нареди сред десетимата най-изявени млади личности на България за 2017 г. След признанието у нас, Йорданка Глухчева беше номинирана в световния формат и вече е сред 20-те полуфиналисти от над 200 номинирани от цял свят.

Доц. Йорданка Глухчева е отличена заради това, че съвместно с колектива си са разработили и усъвършенствали експериментални модели за in vivo третиране (орално или подкожно) с цел изясняване влиянието на различни метални соли върху механизмите на хемопоезата и тяхното биоакумулиране в различни органи. Иновативните резултати могат да послужат за подобряване стратегиите за допустимите концентрации метални соли в храни, напитки, козметика, и др. с цел повишаване качеството на живот и подобряване здравния статус на населението.

До 25 август всеки може да даде своя глас за българката, като натисне бутона „Like“ на интернет адрес https://toyp.jci.cc/. Тези гласове ще бъдат включени към гласовете на международно жури, което ще определи 10-те най-изявени млади личности на света за 2017 г. Официалната церемония по връчването на световните отличия ще се проведе през месец ноември в Амстердам, Холандия, по време на Световния конгрес на JCI.

Идеята на конкурса е с наградите TOYP всяка година да бъдат отличавани по десет изявени млади личности с постижения в сферата, в която се реализират. А целта е да бъдат мотивирани активните млади хора да продължат да се развиват, както и да бъдат вдъхновение за останалите.

С наградата TOYP през годините са отличени личности като Елвис Пресли, Джеки Чан, Джон Кенеди, Хенри Кисинджър и много други световни величия. Сред тях вече се нареждат и първите отличени от България.