Институтът за балканистика с Център по тракология при БАН (ИБЦТ) участва в „Дните на тракийската култура“, които продължават до 5 юли в Пловдив, и са организирани от Културен център – музей „Тракарт“. На 29 юни 2017 г. беше открита фотоизложбата „Херосът остава в Тракия…“.

Във фотоси и документи изложбата проследява историята от основаването на Института по тракология от 1972 г. най-ранните етапи от появата на интереса към древното тракийско население по нашите земи през Античността и работата на учените.

Инициаторът и вдъхновителят на „Дните на тракийската култура“ Жорж Трак и проф. д.изк. Ваня Лозанова, ръководител на Центъра по тракология при ИБЦТ, откриха изложбата. Те представиха основните дейности и форми на реализация на траколожките изследвания, с които е ангажиран Центърът по тракология при ИБЦТ. Сред тях са периодични издания, монографии, тематични поредици, както и организиране на международни конгреси по тракология, симпозиуми и научни конференции.

Учени от Центъра по тракология ще участват с лекции и презентации в богатата културна програма на Културен център – музей „Тракарт“. Съпътстваща част от Дните е отбелязване на 45-годишнината от основаването на Института по тракология, чийто наследник е Центърът.

За пети път Културен център – музей „Тракарт“ организира „Дни на Тракийската култура“ под надслов „Музика и слово“ в периода от 29 юни до 5 юли 2017 г.