Институтът по математика и информатика (ИМИ) се включи в кампанията „БАН представя своите институти“. В Българската академия на науките бяха демонстрирани някои от най-новите разработки на учените от Института.

Математиката и информатиката се превърнаха в мета инфраструктура на всички останали науки и развитието им е важно за цялото общество. Това каза председателят на БАН акад. Юлиан Ревалски, който е и директор на Института по математика и информатика в периода 2012 – 2016 г.

Директорът акад. Веселин Дренски представи научните приоритети на института и обяви, че всяка година учените организират 15 международни и 20 национални научни конференции. Една от специфичните дейности на ИМИ е свързана с прилагането и развитието на изследователския подход на образованието на всички нива и с работата с талантливи млади хора с изявен интерес към математиката и информатиката. Институтът е организатор на най-престижните състезания за ученици в страната, а учени участват в подготовката на националните отбори по математика, информатика и математическа лингвистика.

В рамките на представянето бяха показани специализиран софтуер за въвеждане на данни в Археологическа карта на България за мобилни операционни системи, сериозни образователни игри за запознаване с културно-историческото наследство, онлайн курсове за учители и ученици в рамките на образователната платформа VIVA Cognita, виртуален музей на математиката и информатиката в България, виртуален училищен кабинет, пресъздаване и оценка на заплахите и възможностите на дигиталното общество и др.