/Институтът по физикохимия „Академик Ростислав Каишев“ към Българска академия на науките отпразнува 60 години от основаването си

Институтът по физикохимия „Академик Ростислав Каишев“ към Българска академия на науките отпразнува 60 години от основаването си

2018-04-25T10:39:37+00:00вторник, 24 април 2018|Категории: Uncategorized @bg|Етикети: |

Институтът по физикохимия „Академик Ростислав Каишев“ към Българска академия на науките отпразнува 60 години от основаването си на 20 април 2018 г.

Тържественото честване започна с доклад на директора на Института проф. дхн Весела Цакова на тема „60 години Институт по физикохимия „Акадeмик Ростислав Каишев” – модерни изследвания, основани на опит и традиция“, който представи историята на Института от основаването му до днешни дни и високите постижения, постигнати от изявени учени през годините в областта на фазообразуването и кристалния растеж, електрокристализацията и колоидите и дисперсните системи. Акцентира се и върху значителната публикационна дейност, престижните монографии в трите основни тематични направления на Института, интензивното взаимодействие с български и чуждестранни фирми и активната му международна дейност. Честването продължи с доклад на тема „Научно-изследователска дейност –  тематика, проекти и постижения (2015 – 2017 г.)“, представен от научния секретар на Института, доц. д-р Женя Георгиева. Представени бяха актуалните научни проекти и най-новите научни постижения на учените от Института по физикохимия.

На празника бяха приети специални поздравителни адреси от Председателя и Ръководството на БАН, представен от чл.-кор. Константин Хаджииванов, от Ректора на ХТМУ проф. Митко Георгиев, представен от проф. Мартин Божинов, от Ръководителя на Катедра „Физикохимия“ към ХТМУ – доц. Ангелина Попова, от Директора на Центъра за немскоезично обучение при ХТМУ – доц. Ружа Харизанова, от д-р Илия Вълов от ТУ Аахен, Германия и редица директори на химически институти към БАН.

Проф. дхн Весела Цакова от името на Научния съвет на Института връчи специални отличия – грамоти на изявени сътрудници за дългогодишен принос към дейността на Института, сред които акад. Иван Гуцов, чл.-кор. Димо Кашчиев, проф. дхн Христо Нанев, проф. дхн Иван Кръстев и още много видни професори и доценти, както и асистенти, химици, техници и други, чийто професионален път е трайно свързан с развитието на Института.

Празникът завърши с коктейл в сградата на Националния археологически музей с много гости и добро настроение.