Институтът по астрономия с Национална астрономическа обсерватория – БАН организира събитието oт 19 до 23 юни.

Девет месеца след контролираното спускане на космическата станция Розета върху повърхността на кометата 67P/Чурюмов-Герасименко, учени от Европейската космическа агенция (ЕКА) и от водещи международни институти се събират в София, за да потърсят отговор на въпроса „Разбираме ли днес, след Розета, по-добре как се формират кометните ядра в протопланетните дискове?“. Конференцията ще започне на 19 юни 2017 г., в 14:00, в парк-хотел „Москва“ (зала „Киев“). Събитието се организира и финансира от Европланет и Италиaнския национален институт по астрофизика. Локален организатор е Институтът по астрономия с Национална астрономическа обсерватория – БАН.

Този въпрос не е случаен. Откакто съществува, науката за кометите изучава техните свойства, с главна цел разгадаване на физическите свойства и химическия състав на протопланетния облак, от който преди 4.56 милиарда години са се формирали телата в Слънчевата система – комети, астероиди, планети, включително и нашият дом – Земята. Десетилетия наред познанието в тази област се основаваше само на наблюдения, получавани с телескопите на наземните астрономически обсерватории. Коренна промяна настъпи по времето на последната поява на Халеевата комета през 1986 година, когато цяла армада от космически апарати направи измервания на място и когато човечеството видя за първи път отблизо как изглежда ядрото на комета. Още тогава в ЕКА вече обсъждаха планове за нова мисия, която да изпрати космическа станция до комета, да спусне апарат на нейната повърхност и да я придружи в пътя ѝ към Слънцето, оставайки в орбита около нейното ядро, за да проследи как се променя неговата активност.

През 1993 г. бе утвърден проектът Розета, космическа станция с 11 инструмента на борда и още 10 на спускаемия апарат Филе. Мисията започна с извеждането на Розета в междупланетна орбита на 2 март 2004 г. и завърши на 30 септември 2016 г.

Подробна информация за космическата станция и инструментите на нея може да намерите на интернет страниците на ЕКА.
Вълнуващи моменти от мисията по нейния път към уникални научни открития може да проследите в блога, посветен на Розета .
За детайли, посетете http://astro.bas.bg/comets2017/ и http://sci.esa.int/rosetta/58865-comets-workshop-2017-comet-formation-paradigm-after-rosetta/.