Нобеловия лауреат по физика за 2017 г. проф. Бари Бариш изнесе лекция, посветена на Айнщайн и гравитационните вълни. Събитието се състоя на 11 декември 2018 г. в зала „Проф. Марин Дринов“ на Българската академия на науките.

Форума откри заместник-председателят на БАН чл.-кор. Константин Хаджииванов, който представи на присъстващите световноизвестния учен.

Проф. Бари Бариш работи в Калифорнийския технологичен институт и е доктор в областта физиката на високите енергии. В момента е водещ професор по физика в Linde центъра по екология към Калифорнийския технологичен институт.  Член е на Националната академия за изкуство и наука, Националната академия на науките, Националния научен съвет към Националния научен фонд,  Американската асоциация за напредък в науката и от 2011 г. е председател на Американското физическо дружество. Той е доктор хонорис кауза на университетите в Болоня, Флорида и Глазгоу. Лауреат е на редица престижни международни награди. През 2017 г., освен с отличието на Нобеловия комитет, получава и наградата на Испания за наука и технологии „Princess of Asturias“ и  наградата за наука на Китай „Fudan-Zhongzhi“.

Към лекцията на проф. Бариш проявиха интерес учени, преподаватели, студенти и ученици. Те имаха възможност да задават въпроси, на които Нобеловият лауреат даде обстойни отговори.

С резюме на лекцията можете да се запознаете ТУК.