IAP

Международната междуакадемична мрежа (InterAcademy Partnership – IAP) официално стартира в Южна Африка през март 2016 г., като обединява трите тогавашни междуакадемични мрежи на науките, на медицинските и на инженерните науки, а именно IAP, глобалната мрежа на академиите на науките, създадена през 1993 г., Междуакадемичния медицински панел (IAMP) и Междуакадемичния Съвет (IAC), създадени през 2000 г.

В рамките на новaтa мрежа над 130 академии от регионални мрежи в Африка, двете Америки, Азиатско-тихоокеанския регион и Европа (NASAC, IANAS, AASSA и EASAC) работят заедно, за да подсилят специалната роля на науката и нейните усилия за търсене на решения за справяне с най-големите предизвикателства в света. По-специално, IAP използва опита на научни, медицински и инженерни лидери на световно ниво, за да се развиват силни политики, да се подобри общественото здраве, да се насърчи постигането на върхови постижения в научното образование и да се постигнат други важни цели за развитие.

Трите стълба на Международната междуакадемична мрежа са IAP за наука, IAP за здраве и IAP за научни изследвания. Секретариатът на IAP за наука и IAP за здраве се намира в Световната академия на науките (TWAS) в Триест, Италия, а секретариатът на IAP за научни изследвания се намира в Американската национална академия за наука, инженерни науки и медицина (NASEM) във Вашингтон, САЩ.

Визитка:

IAP for Research
c/o Dr. Teresa Stoepler
500 Fifth Street NW
Washington, DC 20001

E-mail: tstoepler@nas.edu
http://www.interacademies.org/

Актуално

130 национални академии призовават към незабавни действия по отношение на изменението на климата, хранителната безопасност и селското стопанство

сряда, 12 декември 2018 |Коментарите са изключени за 130 национални академии призовават към незабавни действия по отношение на изменението на климата, хранителната безопасност и селското стопанство