За принос в изследването на тракийската култура и нейното популяризиране проф. Валерия Фол получи наградата на името на покойния си съпруг проф. Александър Фол, от чието рождение тази година се навършиха 85 години. Елегантната статуетка на Орфей бе връчена от кмета на Казанлък Галина Стоянова на официалната церемония по откриването на 13-тите празници в Долината на тракийските царе.

Валерия Фол е професор в Института за балканистика с Център по тракология при БАН и директор Института за научни изследвания в областта на организацията, управлението и защитата на културно-историческото наследство към Университета за библиотекознание и информационни технологии. Тя е специалист в областта на античната история, култура и религия на Европейския югоизток (Елада и Тракия), професор по стара история и тракология (2008), доктор на историческите науки (2006), с хабилитация по теория и история на културата (1994) и PhD по изкуствознание (1988). Автор е на 10 монографии и над 200 статии и студии, публикувани в България и чужбина. Носител е на специалната награда за учен в областта на културно-историческото наследство „Питагор 2010”.

Наградата на името на проф. Александър Фол се връчва ежегодно от общинското ръководство на Казанлък от 2006 г. насам. Първи неин носител е д-р Георги Китов. Проф. Валерия Фол е един от най-близките съратници и сътрудници на проф. Александър Фол. Полага огромни усилия за съхраняването и продължаването на неговото интелектуално наследство и в отстояването на високи научни критерии в популяризирането на тракийското културно наследство у нас и в чужбина.