facebook

Информация

Научна конференция ще се проведе в Казанлък

IzlПоредица от събития, посветени на Българската академия на науките, организира Регионалният академичен център в Казанлък. Във фоайето на Музея на розата в парк „Розариум“ беше открита изложба „Образи и щрихи от Голямата война“. Експозицията включва фотоси, документи, факсимилета и писма от архива на БАН. Фотосите нагледно документират научния принос и дело на известни имена на българската наука в различни сфери от първите 30 години на миналия век: сред тях са Кръстьо Миятов - археолог с докторат по философия от Виена и преподавател в казанлъшко училище през втората половина на 20-те години на 20 век.

Прочети още...

Документална изложба „Образи и щрихи от Голямата война“ гостува във Велико Търново

IMG 4920Регионалният академичен център – Велико Търново, съвместно със Съюза на учените в България – клон Велико Търново и читалище «Надежда 1869» представиха документалната изложба „Образи и щрихи от Голямата война“, създадена по повод 100-годишнината от участието на България в Първата световна война с документи от Научния архив на БАН. Изложбата беше открита на 26 септемврив читалище «Надежда 1869» от проф. д-р Петко Петков, председател на Съюза на учените в България – клон Велико Търново.

Прочети още...

"Разрушение и съзидание" в Музея на розата - Казанлък

2Отбелязването на 2017-годишнина от рождението на майстор Никола Фичев, по-известен като уста Колю Фичето продължава в градовете с Регионални академични центрове на БАН. Регионалният академичен център на БАН в Казанлък и Исторически музей „Искра” показаха на гостите на града и на всички ценители на архитектурното наследство на България изложбата „Разрушение и съзидание”.

Прочети още...

Фотоизложбата „Мегалитите на Балканите в началото на XXI в.“

DSC07957Фотоизложбата „Мегалитите на Балканите в началото на XXI в.“ гостува в Бургас по покана на галерия „Богориди“ и Регионалния академичен център на БАН. Тя е проект на доц. д-р Любомир Цонев от Института по физика на твърдото тяло при БАН в сътрудничество с доц. Димитър Колев и гл. ас. Веселина Колева от Института по астрономия при БАН, както и д-р Антонио Сезар Гонзалес - Гарсия от Института по астрофизика в Тенерифе. Плод е на няколкогодишна любителска работа на групата физици и астрономи от БАН, както и професионални и непрофесионални изследователи от София, Бургас, Хасково, Казанлък и Мадрид.

Прочети още...

Инициатива на Регионалния академичен център на БАН във Варна разгледа научни разработки в областта на аквакултурите

RAC-Varna-1По инициатива на Регионалния академичен център на БАН във Варна на 27 май 2017 г. се състоя среща на членове на Центъра с гостуваща във Варна делегация на FEDERPESCA – италианска организация, която се занимава с проблемите на риболова, отглеждане на аквакултури и промяна на законодателството в областта на морското дело и аквакултурите.

Прочети още...