/Нова книга, посветена на Боян Петров „Убийството на невъзможното“

Нова книга, посветена на Боян Петров „Убийството на невъзможното“

Сборник статии за алпинизма, под редакцията на Райнхолд Меснер, представиха Националният природонаучен музей – БАН, издателство Книгомания и Радослава Ненова в зала „Проф. Марин Дринов“ на Българската академия на науките. На 7 февруари 2019 г. Боян щеше да стане на 46 години. Днес той е легенда и вдъхновение за много хора – изследователи, алпинисти, мечтатели.

Едно от последните неща, което Боян е направил в София, преди тръгването си за Шиша Пангма е запис на статията си за сборника под редакцията на Райнхолд Меснер „Убийството на невъзможното“. Сборникът вече е публикуван и у нас от издателство Книгомания, благодарение на съпругата на Боян Петров – Радослава Ненова. В него Меснер пише за Боян:

„В миналото той вече бе показал своята мощ и решителност, катерейки соло, а също и пръв, отваряйки маршрути – нещо много рядко в алпинизма днес. Аз го наричам „пистов”. Едва ли е възможно да се разкрие какво именно му се е случило на Шиша Пангма. Но това не променя почитта, която изпитвам не само към алпиниста, но и към човека Боян Петров.“

Сред специалните гости на събитието бяха Сандро Филипини – редакторът, с когото работи Райнхолд Меснер, Радослава Ненова, Тихомир Димитров – научен консултант на българското издание, преподавател и дългогодишен приятел на Боян Петров и д-р Петър Берон – учител, ръководител и вдъхновител на Боян и заместник министър-председателят и министър на външните работи Екатерина  Захариева. Председателят на БАН акад. Юлиан Ревалски присъства на представянето на новата книга. Съпругата на Боян Петров – Радослава отбеляза, че цялата зала е пълна с приятели, което означава, че Боян продължава да е с нас и никой не го е  забравил.

Преди 50 години Меснер пише статия със заглавие „Убийството на невъзможното“, след като осъществява своето най-трудно изкачване на Средното ребро на Сас дла Круш (Хайлигкройцкофел) в Доломитите. С това той прави епохална промяна в основните ценности на катеренето и поставя началото на движението за чисто катерене. Днес в книгата „Убийството на невъзможното“ Меснер събира над 30 статии, в които известни катерачи от цял свят дискутират темата за предела в алпинизма. Една от тях е статията на Боян Петров, на когото Меснер посвещава цялата си книга.

chevron-right chevron-left