На 16 и 17 май 2018 г. в БАН ще се състои Общото събрание на Федерацията на всички европейски академии (ALLEA) за 2018 г. То се провежда паралелно с научен симпозиум на тема: Science in Times of Challenged Trust and Expertise и конференция по линия на проект SAPEA: Shaping European Science Advice: Insights and Experiences. На тържествена церемония на 16 май вечерта, българският еврокомисар Мария Габриел ще връчи престижната награда „Мадам дьо Стал“ за 2018 г., която ежегодно се присъжда от ALLEA за принос към културните ценности на Европа и  към идеята за европейска интеграция. Носител на наградата за 2018 г. е проф. Андреа Петьо от Централния европейски университет в Будапеща, Унгария.

Събитията са част от Календара на Българското председателство на Съвета на ЕС-2018. Основен  организатор е Федерацията на всички европейски академии. Българската академия на науките е домакин и съорганизатор. Събитията се провеждат под патронажа на Столичната община и в партньорство с Министерството на образованието и науката.

Учени от Българската академия на науките и от българските университети, представители на местните власти и други заинтересовани лица могат да участват в събитията след предварителна регистрация. Такса за участие не се изисква. Работен език на конференциите е английският език.

Заседанието на Общото събрание на ALLEA е с ограничен достъп – само за официалните представители на организациите-членки.

За повече информация и регистрация ТУК.