Публична лекция на тема „Какво научихме от Розета за формирането на кометите?“ ще се състои на 20 юни 2017 г., от 18:00 часа, в парк-хотел „Москва“. Лекцията е част от организираната от Института по астрономия с Национална астрономическа обсерватория (ИА с НАО) кометна конференция (http://www.astro.bas.bg/comets2017/) и финансирана от Европланет (http://www.europlanet-2020-ri.eu/ ) и Института за космическа астрофизика и планетология към Националния институт по астрофизика, Италия (www.inaf.it/).
Лекцията ще бъде посветена на въпросите „Защо изследваме кометите?“, „Мисията Розета – първата космическа станция, която орбитира около комета, следва я по нейния път в Слънчевата система и осъществи кацане на повърността ѝ“, „Разбираме ли днес, след Розета, по-добре как се формират кометните ядра?“.

Лекцията ще изнесе Ставро Ивановски от Института за космическа астрофизика и планетология към Националния институт по астрофизика в Италия. Участници в дискусията са Мария Тереза Каприа, Фабрицио Капачони, Алесандра Ротунди от Института за космическа астрофизика и планетология към Националния институт по астрофизика, Италия, Мат Тейлър, проектен ръководител на научната програма на мисията Розета от Европейската космическа агенция и Таню Бонев, астроном от ИА с НАО.

Ще бъде показан и филм за Розета и ще има възможност за разговор с публиката.