Първият за България и Източна Европа образователно-технологичен хакатон „Информационните технологии в ядрената наука и техника” се проведе на 5 октомври 2018 г. в Софийската лаборатория за иновации. Организатор на събитието са Българското ядрено дружество (БЯД) и Асоциацията за развитие на София. Форумът се проведе с подкрепата на Института за ядрени изследвания и ядрена енергетика (ИЯИЯЕ) на БАН, както и от бизнес организации от ядрения сектор.

Събитието откри кметът на  Столична община Йорданка Фандъкова. Учениците бяха приветствани също от проф. Димитър Тонев, директор на ИЯИЯЕ – БАН и от д-р Младен Митев, председател на Българското ядрено дружество.

Директорът на ИЯИЯЕ, проф. д-р Димитър Тонев запозна учениците с широкия спектър от дейности на института, разпростиращи се от участие във водещите световни фундаментални научни изследвания до приложните изследвания, допринасящи за опазване на здравето и повишаване на информираността на българското гражданско общество. Милена Мишева запозна учениците с участието на ИЯИЯЕ в изследването на бозона на Хигс, провеждано на Големия адронен колайдер на Европейския център за ядрени изследване CERN, Женева. Гл. ас. д-р Младен Митев представи пред аудиторията перспективните изследвания на Института в областта на физиката, биологията и медицината.

В резултат на интензивна работа и програмиране, ученическите отбори представиха прототипите, които разработиха в рамките на 10 часа. Едно от условията беше те да отговорят на високотехнологичните предизвикателства на ядрената наука и нейните приложения в нашето ежедневие.

Учениците от СМГ „Паисий Хилендарски” се класираха на първо място. На второ място е отборът на Националната природо-математическа гимназия Академик Любомир Чакалов“, а трети са представителите на Технологичното училище “Електронни системи” към Техническия университет. СМГ се представи с още един отбор, отличен за креативен дизайн. Награда за презентационни умения получиха учениците от Софийската професионална гимназия по електроника “Джон Атанасов”.