Националният етнографски музей ще вземе участие в първото издание на „Салон на музеите“, което ще се проведе между 26 февруари и 5 март 2018 г. в Националния дворец на културата. Изложбата „Шевици“ ще представи пред българска и чуждестранна публика богатството на шевици и техники за изработката им, познати и датирани в българските земи още от XVI век.

Експозицията представя шевици от ръкави, пазви и поли на ризи, различни модели шевици, както и произведения на други домашни занаяти. Куратори на изложбата са гл. ас. д-р Иглика Мишкова и Васил Балтаджиев.

„Логото на българското председателство на ЕС е със стилизирана шевица и това ни предизвика да представим  някои от емблематичните шевици от музейната колекция“, коментира гл. ас. д-р Иглика Мишкова от ИЕФЕМ – БАН.

„Салонът на музеите“ е част от официалната национална културна програма на Българското председателство на Съвета на ЕС. Той ще бъде открит официално на 26 февруари 2018 г. от 11.00ч.

Националният етнографски музей при Българската академия на науките е музей на българската културна идентичност, на връзката между миналото и настоящето, собствената култура и другите култури. Музеят издирва, опазва, изследва, популяризира колекциите от артефакти от  културата и бита на българите в политическите граници на страната и българските общности в чужбина, притежава във фондовете си десетки хиляди обекти.