Кирило-Методиевският научен център на Българската академия на науките (КМНЦ – БАН) се включи с богата програма в кампанията „БАН представя своите институти“. В Големия салон на Академията се проведе тържество под наслов „Корени на българската духовност и знание“, посветено на 11 май – празника на на св. св. Кирил и Методий. По покана на Българската академия на науките присъства делегация на Македонската академия на науките и изкуствата, водена от председателя й акад. Таки Фити, както и Негово Блаженство архиепископ  Стефан, глава на Македонската православна църква. В тържеството взе участие и посланикът на Македония в България  Негово превъзходителство Марян Гьорчев.

Кирило-Методиевският научен център е най-малкият институт в структурата на БАН, но според класацията на Министерството на образованието и науката е третата научна институция в областта на хуманитаристиката в България. Това каза директорът на КМНЦ доц. Славия Бърлиева и припомни, че учените в Центъра се занимават с най-ранната българска книжовност.

Учени от КМНЦ представиха изследванията по кирилометодиевистика в БАН от Освобождението до наши дни. Чл.-кор. Светлана Куюмджиева, акад. Васил Гюзелев и проф. Анна-Мария Тотоманова представиха сборника на КМНЦ „Климент Охридски в културата на Европа“, в който са включени доклади на 54 участници от 10 държави.

В рамките на кампанията „БАН представя своите институти“ беше открита изложбата „Възрожденски щампи и йерусалимии“.  Експозицията е част от международен научен проект на КМНЦ и Центъра за изследване на християнството в Еврейския университет в Йерусалим. В изложбата са включени  йерусалимии от втората половина на XIII в. и първата половина на XIX в., съхранявани в Регионалния исторически музей във Варна. Присъстваха партньори на института от Полша, Германия, Софийския университет „Св. Климент Охридски“ и ученици от четири столични училища. Хоровете на Националната гимназия за древни езици и култури „Св. Константин – Кирил Философ“ изнесоха концерт „Възрожденски школски песни за празника“.

Съвместното честване на Българската и Македонската академии на науките за Деня на св. св. Кирил и Методий продължава утре, 11 май в София. В 8:30 часа ще бъде поднесен венец на паметника на св. св. Кирил и Методий пред Националната библиотека, след това в храм „Св. Александър Невски“ ще бъде отслужена празнична света литургия.