По случай своята 40-та годишнина Институтът по механика при БАН получи от президента Румен Радев плакет „ Св. Св. Кирил и Методий“. В поздравителен адрес до организаторите на 13-ия Национален конгрес по теоретична и приложна механика държавният глава поздрави Института и неговите учени и пожела успех на форума.

Конгресът се проведе от 6 до 10 септември в София и събра над 150 български и чуждестранни доказали се в своята област учени. Продължена беше традицията да се представят най-новите резултати във всички области на механиката. Участваха 100 български и 40 чуждестранни учени от Европа, Азия и Америка, които популяризираха своите научни резултати, обмениха нови идеи и обсъдиха текущите си изследвания. Изнесени бяха 150 научни доклада в четири основни тематични направления: Обща механика, Механика на деформируемото твърдо тяло, Механика на флуидите, Биомеханика и седем минисимпозиума. 35 млади учени, докторанти и пост-докторанти също представиха своите научни резултати пред форума.

Връчени бяха и награди на учени в областта на механиката. Наградата от конкурса за „Най- добър млад механик“ на Националния комитет по Теоретична и приложна механика (учредена и финансирана от акад. Ячко Иванов) за 2017 г. беше присъдена на гл. ас. д-р Явор Софронов.

Институтът по механика отличи също и младите учени Цветелина Иванова с награда финансирана от Федерацията на научно-техническите съюзи в България (ФНТС), както и Момчил Ненов, Велико Дончев, Татяна Симеонова за тяхното представяне на конгреса.