На официална церемония, състояла се на 21 септември 2017 г. в Големия салон на БАН, Председателят на Българската академия на науките акад. Юлиан Ревалски връчи диплома за чуждестранен член на БАН на проф. Анджей Дворак, директор на Центъра за полимерни и въглеродни материали към Полската академия на науките. Проф. Дворак е световноизвестен и признат учен с принос в развитието на йонната полимеризация и синтезата на амфифилни и термочувствителни полимери. Има дългогодишно сътрудничество с различни Лаборатории от Института по полимери – БАН, като съвместната работа по различни международни и национални проекти продължава и до днес.

„Отличието, което получавам, за мен е връх в кариерата на един учен. Щастлив съм да бъда част от тази богата на традиции институция, основана от бащите на Българското възраждане“, каза в словото си проф. Дворак. Той подчерта, че Академията винаги е била застъпник на свободното развитие на науката, която и до днес поддържа духа и допринася за успеха на икономиката и на държавата.

На извънредното заседание на Събранието на академиците при БАН, проф. Дворак изнесе и академична лекция на тема: „Амфифилни и термочувствителни полимери – синтез, самоорганизация и приложение“.