Регионалният академичен център на БАН в Бургас е номиниран в категорията „ПУБЛИЧНА ИНСТИТУЦИЯ” от фондация „Глобални библиотеки – България“. Номинацията с излъчена от Регионална библиотека „Пейо Яворов“ – Бургас за добро партньорство с представителството на БАН в Бургас с ръководител проф. д-р Севдалина Турманова, от създаването му през 2010 до сега.

Първите годишни награди на фондацията са част от ежегодния Национален форум на мрежата от глобални библиотеки в България „Библиотеките днес“. Наградите са учредени в изпълнение на мисията и целите на фондацията за подпомагане на приобщаването на българските граждани към информационното общество и осигуряването на равен достъп до информация, култура, знание и услуги чрез мрежата от обществени библиотеки в страната.

Лауреатите ще бъдат избрани на конкурсен принцип от петчленно жури. Знакът на наградата е стилизирано пластично изображение, изработено от художника Павел Божерянов. Наградите нямат друго материално изражение освен художествения си знак. Събитието се организира на 9 ноември 2017 от 19 ч. в зала „Диамант“ на хотел Рамада, София.