Три ателиета с ученици и студенти бяха проведени през месец февруари в Института по биология и имунология на размножаването – БАН в рамките на проект “Въвеждане на съвременни методи в образованието и работата с младите таланти”. Проектът е финансиран от Българската академия на науките  и е насочен към ученици и студенти с интерес към биологията.

Събитията бяха организирани за ученици от 1 до 8 клас от 119 СУ, НПМГ, 112 и 38 ОУ и студенти от 1 и 2 курс в Биологическия факултет на Софийския университет. Най-малките участваха в ателието „Приказна имунология”, в което с много игри служителите на „Музейко” им представиха тази сложна наука. Гимназистите се запознаха с клетката и клетъчните структури чрез забавната аналогия с устройството на един град. Те се включиха с интерес в отборно „биопринтиране” на животински и растителни клетки.

Заниманията предоставят допълнителна подготовка на учениците по биология за обогатяване на знанията им. След среща и дискусия с учени от института студентите изявиха желание за включване в лабораторни школи, практики, разработване на курсови и дипломни работи в ИБИР-БАН. Интересът им беше привлечен от модерната апаратура, от темите и методите на изследвания в Института.

Повече информация за ателиетата ТУК

По проекта “Въвеждане на съвременни методи в образованието и работата с младите таланти” ще бъде проведен уъркшоп през месец март и лятна школа в края на месец юни, в които ще се включат ученици от 8 до 12 клас.