Международна конференция на тема 140 години от Освобождението на България. Завръщането на България в Европа, организирана от Института за изследване на обществата и знанието – БАН и Българска национална комисия по военна история на Министерство на отбраната на Република България се проведе на 1 март в Големия салон на БАН. Събитието е част от честванията на 140-годишнината от Руско-Турската освободителна война.

Тържественото откриване на конференцията започна с поднасяне на венец на Паметника на незнайния войн, на което присъстваха зам.-председателят на Българска академия на науките чл.-кор. Костадин Ганев,  председателят на Българската национална комисия по военна история проф. Димитър Минчев, Валентин Гусев – съветник на посланика и ръководител на отдел „Външна политика“ в посолството на Руската федерация, учени от БАН и Рязанския държавен университет.

Чл.-кор. Костадин Ганев прочете приветствие от името на Председателя на БАН акад. Юлиан Ревалски. В него той подчертава, че Българската академия на науките като духовен и научен център играе важна роля за развитие и съзряване на България още от навечерието на Освобождението до наши дни. И допълва: Представените на конференцията доклади изясняват както приноса на нашите освободители, така и съвременната европейска ориентация на нашата страна като по този начин очертават връзката между миналото и настоящето.

В поздравителен адрес  заместник-председателят на Република България и министър на отбраната Красимир Каракачанов  изказа своето убеждение, че тази конференция ще затвърди сътрудничеството и взаимодействието в интерес на популяризирането на българската военна история сред националната и чуждестранна академична общност.

В конференцията със свои доклади участваха учени специалисти от Института за изследване на обществата и знанието, Института по балканистика с Център по тракология – БАН, както и руски учени от Рязанския държавен университет.