Вдъхновяваща среща на ученици, студенти и учени със световноизвестния математик и Филдсов медалист Седрик Вилани се състоя на 16 март в Големия салон на Българска академия на науките. По време на срещата-разговор той сподели пред младата аудитория своят опит в научната работа и как математиката може да бъде вълнуваща и приятна за изучаване.

Срещата премина при изключително голям интерес, особено от страна на най-младите, които бяха препълнили салона. Присъстваха ученици от Софийска математическа гимназия, Национална природоматематическа гимназия,  18 СОУ, 9-та френската гимназия, Френско училище „Виктор Юго“, студенти от Софийския и Техническия университет, учени от Института по математика и информатика и Института по информационни и комуникационни технологии – БАН.

Председателят на БАН акад. Юлиан Ревалски откри събитието и представи Седрик Вилани като един от най-страстните посланици не само на математиката, но и на науката по света. И допълни: в този смисъл той прави нещо, което е от голямо значение сега, когато има големи трудности с това да се мотивират младите хора да се посветят на науката.

След срещата акад. Ревалски удостои френския учен с почетния знак на Председателя на БАН за изключителни постижения в науката и нейното популяризиране.

За първи път подобно събитие беше предавано на живо на сайта на БАН, а запис от него можете да гледате в Youtube канала ни ТУК.