Българската академия на науките присъди почетното звание „Доктор хонорис кауза“  на проф. Ерик Вердин, президент на Бък Институт за изследване на стареенето в САЩ. Званието се присъжда за изключителните му научни постижения в областта на биомедицината. Тържествената церемония се проведе в Големия салон на БАН.

За мен е изключителна чест и отговорност да получа това звание, каза проф. Вердин и допълни, че се надява сътрудничеството между Българската академия на науките и Бък институт да се задълбочи.

След церемонията проф. Ерик Вердин изнесе академична лекция за връзката между храненето и процесите на стареене в човешкия организъм. Той представи последните изследвания на учените от Бък институт за факторите, които оказват влияние върху продължителността на живота. Основна цел на американските изследователи е да увеличат броя на годините, в които човешкият организъм да остане незасегнат от болести като: сърдечно-съдови заболявания и сърдечен удар, някои видове рак, Алцхаймер и Паркинсон, артрит, диабет и др. Според проф. Вердин задълбочените изследвания на процесите на стареене ще доведат до новости в медицината.

Изследвания на Бък институт показват, че намаляване на приема на калории в организма ще доведе до увеличаване на продължителността на живота. Проф. Вердин препоръча нисковъглехидратна диета и увеличаване на броя часове в денонощието без прием на храна.

Президентът на Бък институт ще посети утре институти на Българската академия на науките, за да се запознае с последните им изследвания в областта на биомедицината.