Временната изложба „Болести и лечение през вековете“ може да бъде видяна до 27 октомври 2018 г. в Националния антропологичен музей при ИЕМПАМ-БАН (бул. „Цариградско шосе“ № 73).

Институтът по експериментална морфология, патология и антропология с музей (ИЕМПАМ) организирa изложбата съвместно с Регионален исторически музей – Шумен. Историческият музей – Дългопол и Общинският исторически музей – Средец също участват със свои експонати.

Посетителят може да види непосредствените поражения на различни заболявания, установявани върху костите, както и артефакти, свързани с лечебни практики от различни епохи – скалпели от античността, уред за пневмоторакс от 30-те години на ХХ век, походна аптечка и др.

Представени са медицински и козметични инструменти, открити при проучването на термите (банята) в античния Деултум и от най-ранния „Южен некропол“, в който са погребани едни от първите заселили се ветерани на VIII Августов легион, сред които лекари, прилагали хирургични практики и лечители, познаващи и практикуващи фитотерапията.

Директорът на Института доц. Светлозара Петкова откри събитието и посочи, че за научното звено вече е традиция всяка пролет да открива временна изложба. Експозицията проследява бавното натрупване на анатомични и медицински познания, влиянието на пандемиите в България и развитието на фармацията и превенцията, разказа доц. Петкова. Тя обяви, че предстоят цикъл от публични лекции за студенти и ученици на теми, свързани с човешкото тяло, антропологията, историята и археологическите разкопки на територията на страната, при които се разкриват човешки костни останки.За развитието на музея и неговата 11-годишна история говори неговият директор доц. Атанас Кацаров.

 Събитието е част от официалната културна програма на Българското председателство на Съвета на Европейския съюз и се организира с финансовата подкрепа на Министерство на културата.