Националният институт по метеорология и хидрология (НИМХ–БАН) отбеляза Световния ден на водата 22 март и Световния ден на метеорологията 23 март с тържествено честване, на което присъстваха министърът на образованието и науката Красимир Вълчев, кметът на София Йорданка Фандъкова, зам.-министърът на образованието и науката проф. Иван Димов и председателят на БАН акад. Юлиан Ревалски. Директорът на НИМХ проф. Христомир Брънзов приветства гостите и представи актуални данни за научната работа на института, неговата богата история, основните дейности и услуги, които учените предлагат, както и международните спогодби.

Прогнозата за времето и за нивата на фините прахови частици е най-чаканата новина, отбеляза в приветствието си кметът на София Йорданка Фандъкова. Тя посочи, че едно от най-важните партньорства на Столична община е именно това с НИМХ и благодари на екипа, разработил системата за ранно предупреждение за нивата на фините прахови частици.

Министърът на образованието и науката Красимир Вълчев поздрави всички учени и служители в НИМХ с празника. Той уточни, че се опитва да се запознае по-подробно с дейността на всички институти на БАН, като ги посещава ежемесечно. В момента се водят разговори как да се насочат повече средства към докторантите, които да съответстват на постигнатите резултати, съобщи министър Вълчев.

Председателят на БАН акад. Юлиан Ревалски отбеляза, че оценката за работата на НИМХ е изключително висока и посочи, че през последните години се забелязва повишаване на качеството на прогнозите.

След тържеството, председателят на БАН акад. Юлиан Ревалски и министърът на образованието и науката Красимир Вълчев посетиха офисите за прогнозите на времето, хидропрогнозите, морските прогнози и регионалния телекомуникационен център за Югоизточна Европа и Близкия изток.

В Националния институт по метеорология и хидрология – БАН работят 87 учени и се обучават 19 докторанта. Националната хидрометеорологична мрежа на страната се състои от 931 станции, а изготвените  експертизи за 2017 г. са 9386.

Повече вижте на: http://www.meteo.bg/bg/201803222-23